موضوع: "آموزش پژوهش"
سلام دوستان هفته پژوهش بر شما گرامي باد. پژوهشگري و جنبش علمي شعاري باشد كه به جنبه ي عمل برسد ان شاالله.
مقام معظم رهبري مي فرمايند: كار علمي و كار فكري و كار پژوهشي هم، يك بخش از معنويات است.
ديدار نخبگان جوان/1389/7/14
حضرت رسول اكرم (ص) مي فرمايند:
العلمُ وحشيٌّ قيدوهُ بالكتابه:دانش،سركش است آن را بانوشتن به بند بكشيد.
خلاصه كردن مطالب ونكته برداري عامل ماندگاري مطالعات است.زيرا پديده فراموشي در وجود انسان،بسيار تاثيرگذاراست و نوشتن عامل نگهداشتن مطالب ضروري است.
امروزه ثابت شده است كه بسياري از افرادي كه نكته سنج ودقيق صحبت مي كنندو درمجالس گفتني بسيار دارند و سخنران زبردست اند و هميشه در بسياري از مباحث مستند صحبت مي كنند و ديگران ازمجالس آنها نكاتي ياد ميگيرندكساني هستند كه وقتي مطالعه مي كنندتامل،نكته برداري وعلامت گذاري مي كنند.بنابراين تلخيص ،راه گشاي خوب و قدم مفيدي براي استفاده بهتر ازمطالعات مجلات ،كتابها،روزنامه ها،دايره المعارف و ديگر آثار بشري است.خلاصه نويسي نوعي مهارت نگارشي محسوب مي شود وآشنايي باآن دركارهاي قلمي وپژوهشي وگزارش نويسي مفيد و كارسازست.
مفهوم تلخيص:
تلخيص يعني خلاصه كردن،چكيده كردن.زماني كه مطالبي زياد با حفظ كليت آن به مطلبي مختصر تبديل گردد،گويند تلخيص صورت گرفته است.البته اين معنا با نكته برداري متفاوت است.
تفاوت تلخيص بانكته برداري:
تلخيص يعني كاستن ازكليت مطلب،بدين صورت كه گاهي مطالبي را حذف مي كنيم و مطالب ديگري راباقي مي گذاريم.نكته برداري بدان صورت است كه بدون توجه به اصل مباحث ،نكات مورد نياز يا داراي اهميت گزينش شود.در تلخيص يك كتاب يانوشته،اصل مطلب بدون خدشه به پيام آن،در كوتاهترين شكل حفظ مي شود و قسمت هاي غيرضروري آن حذف ميگردد و ميزان حذف و گزيده سازي عبارت ها به مقصود وهدف تلخيص كننده وابسته است.
فوائدتلخيص:
1-تلخيص يك اثر درحقيقت،استخراج مفيدترين جملات ونكات آن است.
2-با تلخيص،درمراجعات بعدي نيازي به مطالعه كل اثرنيست.
خلاصه کتاب:
پژوهش یا تحقیق یک روند فعالانه، هوشیارانه و سامان مند برای کشف و بازنگری پدیده ها و رخدادها، رفتارها و فرضیه هاست. هر مرحله پژوهش نیاز به مهارت ویژه ای دارد. اساساً باید دانست که آموزش بر پژوهش مقدم است تا کنجکاو نشویم یاد نمی گیریم تا آموخته ها را کنار هم نگذاریم سوال و مسئله طرح نمی شود و تا مسئله نباشد مراحل بعدی تحقیق یعنی جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل و دستیابی به نتایج صورت نمی پذیرد.
پژوهش به معنای یک جستجوی روشمند است و به فعالیت های جستجوگرانه ای گفته می شود که در پی برخورد با یک مشکل یا مسئله انجام می شود و برای دستیابی به دانش و یافته های جدیدی است.
در این کتاب به اهداف، انواع پژوهش و اهمیت آن با مراحل پژوهش و شناخت منابع و بعضی از شرایط پژوهشگری و آموزش آسان نگارش یک مقاله اشاره شده است.
دوستان در سايت مركز مديريت قسمت معاونت پژوهش كتابي بارگزاري شده بود كه براي تدوين يك مقاله و تحقيق مطالعه اش مفيد و لازم است لذا من فايل اين كتاب را در وبلاگ براي استفاده به اشتراك مي گذارم.
تحقيق ،تدبير روشمندي است براي پاسخ به يك سؤال و يا حل يك مشكل خاص،كه از مرحله جمع آوري اطلاعات و بررسي و تفسير داده ها شروع و به پاسخ وحل ابهام به انجام مي رسد.محقق براي حركت خود در زمينه هاي تحقيقاتي نياز به چندين محرك دارد ازجمله: انگيزه، آموزش لازم، اطلاع رساني و ارتباطات، امكانات و تجهيزات پژوهشي و… درعصري كه ارتباطات نقش محوري را در پيشرفت علوم و پژوهش ايفاء مي كند، طبيعي است كه عقب ماندن از اين كاروان عظيم، زيانهاي جبران ناپذيري را به دنبال خواهدداشت و اين يك ضرورت اجتناب ناپذير است كه طلاب و دين پژوهان ما بايد در مسير تحقيقاتي خود از امكانات و اطلاعات روز استفاده كرده و پاسخگوي نيازهاي فكري جامعه باشند.
1-نوشته هاي بي مدرك فاقد ارزش علمي است.
2-ارزش يك نوشته علمي وتحقيقي ،بيشتر بخاطر تحليلها،جمع بنديها،نوآوريها واستنتاجات جديد و روشن است.
3-نوشته علمي وتحقيقي بايد از لفاظيها وعبارت پردازيهاي توصيفي و انشاءگونه دور باشد.البته اين غير از استحكام وزيبايي نثر است.
4-درآنچه از منابع مختلف نقل مي كنيد ،دقت و امانت را حفظ كنيد.
5-منابع نقلها در پاورقي ذكر شود نه در متن نوشته.(البته ارجاع درون متني نيز جديدا پذيرفته است.)
6-نوشته از مقدمه ،مطلب اصلي واستنتاج برخوردار باشد و مطالب آن سير قابل قبولي داشته باشد.
7-درمقدمه،توضيحي پيرامون اصل موضوع ،ضرورت واهميت بحث و شيوه كار تحقيق بدهيد و خواننده را با مطالب عمده نوشته آشنا كنيد.
8-اگرمنبع برخي مطالب شما سخنراني،سيمنار،جلسه،نوار،فيلم،برنامه هاي راديو وتلويزيون است مشخصات دقيق وتاريخ آها را هم ذكر كنيد.
9-نوشته بايد از نظر املايي،دستور زبان،رسم الخط كلمات،علائم نگارشي و از نظر محتوا درست وبي اشكال باشد.
10-نام نوشته هرچه كوتاهتر و گوياتر باشدبهتر است.